Houtsoorten

Europees hout

Indeco Design werkt veel met Europese houtsoorten en meestal hout van Nederlandse bomen. Wij halen het direct bij de bron, namelijk van privé landgoederen uit Nederland en Duitsland. Doordat wij zelf het hout uitzoeken, is de kwaliteit gegarandeerd. Wij weten de beste adresjes voor de mooiste houtsoorten. Het aanbod van hout binnen Europa, met al hun specifieke eigenschappen, is groot. Wij werken met alle gangbare houtsoorten zoals bijvoorbeeld eikenhout, beukenhout, essenhout, kersenhout of plataanhout. Ook gebruiken wij voor bepaalde items, houtsoorten die minder gangbaar zijn, maar zich daarvoor perfect lenen.

Diverse houtsoorten

Eiken
Eiken of eikenhout is een van de bekendste houtsoorten. In het algemeen is Europees eiken sterk en hard, maar toch redelijk makkelijk te bewerken en af te werken. Eikenhout kan zowel een robuuste als een elegante uitstraling hebben. Dat hangt sterk af van de afwerking en de soort kwaliteit van het hout. Wanneer eikenhout afgewerkt wordt met bijvoorbeeld natuurlijke olie, komen de kleurnuances mooi tot leven. In de loop van de tijd wordt het hout steeds mooier en krijgt het eiken nog meer dimensie. Naarmate eikenhout meer noesten heeft wordt het steeds levendiger. Eiken is een zeer duurzame houtsoort met veel mogelijkheden. Er zit wel verschil tussen het ene eikenhout en het andere. De bekendste soorten zijn:

Europees eiken, dit is het traditionele eikenhout, waarvan onder andere de klassieke eiken meubelen gemaakt zijn. Eiken is vers bijna wit en kleurt aan de lucht tot crème-wit. ‘Donker Eiken’ is geen aparte houtsoort maar met een kleurbehandeling!
Amerikaanse eiken, dit is wat grover gegroeid dan het Europese Eiken en heeft vaak een beetje een rode gloed die door het licht snel weer verdwijnt.
Houtsoorten Europees eikenhout

Beuken
Beukenhout is een houtsoort, waarvan de kleur varieert, afhankelijk van de herkomst, van witachtig tot licht geelbruin, met donkerbruine spiegels. Deze spiegels veroorzaken de kenmerkende druppelvormige tekening die je altijd kunt zien bij gezaagd en geschaafd beukenhout. De nerf van beukenhout is fijn: het is goed te bewerken en te draaien. Beukenhout is ideaal voor het maken van meubels, mede omdat het goed gevormd of gebogen kan worden.
Houtsoorten Beukenhout

Berken
Berken is één van de houtsoorten dat een fijne nerf heeft en zeer licht van kleur is, bijna wit. Hierdoor is het lastig om het verschil te herkennen tussen het spint- en kernhout. Het hout is vrij makkelijk te bewerken en wordt vaak gebruikt als fineer voor meubels.
Houtsoorten Berkenhout

Ceder
Cederhout is licht, zeer stabiel en goed bewerkbaar omdat het een rechte draad en een fijne nerfstructuur heeft. Cederhout bevat olie dat er op een natuurlijke wijze voor zorgt dat het hout bestand is tegen rot, insecten en schimmel. Het valt onder de duurzamere houtsoorten. De kleur varieert van licht geelbruin, tot bruin roze en zalmkleur tot chocoladebruin. Het hout droogt gemakkelijk en heeft weinig risico op vervormingen.
Houtsoorten Cederhout

Essen
Essenhout staat bekend om zijn taaiheid en dat het sterk is. Meestal wordt alleen het spinthout gebruikt. Het spint is heel decoratief: op het dosse vlak tekenen de groeiringen zich af als een vlamtekening. Vanwege dit effect is dit hout zeer geschikt om er prachtige meubels van te maken of te combineren met andere houtsoorten. Essenhout is taai, zeer elastisch, licht van gewicht en erg sterk. Het heeft een hele lichte houtkleur die soms bijna wit is. Op den duur wordt het hout geler van kleur.
Houtsoorten Essenhout

Iepen
Iepenhout is licht van gewicht, sterk, taai, geringe splijtgevoeligheid en goed te bewerken. Iepenhout valt op door de prachtige en levendige tekening. Het heeft vaak brede jaarringen, waardoor er een mooie wilde vlamtekening ontstaat. De warme roodbruine tot donkerbruine kleur en opvallende kleurnuances worden nog meer benadrukt door afwerking met bijvoorbeeld natuurlijke olie. Na verloop van tijd krijgt de tekening in het hout nog meer diepte. Daarom zal een meubelstuk gemaakt van iepen niet snel vervelen.
Houtsoorten Iepenhout

Kersen
Kersenhout heeft een warme gevarieerde lichte tot donkere roodbruine kleur en wordt na verloop van tijd steeds donkerder. Het heeft een chique, elegante uitstraling en is fijn getekend. De structuur van kersenhout lijkt wat op de fijne structuur van esdoorn en in mindere mate ook op die van plataan hout.
Houtsoorten kersenhout

Noten
Notenhout is een zeer mooi houtsoort dat wat exclusiever en zeer geschikt voor meubelen is. Het heeft een krachtige uitstraling, een fijne nerf en mooie vlamtekeningen. In combinatie met de fraaie donkerbruine kleur, geeft het een warme en elegante uitstraling. Het donkere hout is ook goed te combineren met lichtere houtsoorten of als details in meubels die gemaakt zijn van bijvoorbeeld eikenhout, kersenhout, plataanhout, essenhout of iepenhout. Notenhout is makkelijk te bewerken en laat zich mooi glad afwerken.
Notenhout

Plataan
Een meubelstuk van plataanhout zal niet zo snel vervelen omdat het zeer uitbundige tekeningen heeft, dat kenmerkend is voor deze houtsoort. Na afwerking met bijvoorbeeld olie krijgen deze tekeningen nog meer diepte en er ontstaan soms driedimensionale effecten. Qua structuur is plataan zeer fijn, net als bij kersenhout het geval is. Plataan heeft een warme, licht roodbruine kleur en is zeer geschikt voor meubels binnenshuis. Voor buiten is het echter geen duurzame houtsoort. Verder is het hout licht van gewicht, goed te bewerken en is sterk en matig hard.
Houtsoorten plataanhout

Robinia
Robiniahout is het meest duurzame hout van Europa. Het kan buitenshuis onbewerkt heel lang mee. Het is dan ook een zeer geschikte houtsoort voor tuinmeubels of tuinlampen, zie bijvoorbeeld onze solar buitenverlichting.
Houtsoorten robinahout

Indeco Design

Kiest u bijvoorbeeld voor een (bijzet)tafel of een tv-meubel van Europees eiken, beuken, essen of iep? Of wilt u liever exclusievere houtsoorten, zoals bijvoorbeeld notenhout, kersenhout of plataanhout? Geen probleem, bij Indeco Design bent u aan het juiste adres! Wij maken woonartikelen met karakter die uw woonwensen vervullen. Door onze eigen stijl te combineren met de organische vormen en het lijnenspel van het hout, ontstaan er geweldige items die een rustieke en kunstzinnige uitstraling geven.

Via de webshop van Indeco Design kunt u de woonaccessoires, wanddecoratie en lampen online aanschaffen, die al in voorraad gemaakt zijn. Het zijn niet enkel woonartikelen die aangeschaft kunnen worden maar ook kunt u in overleg met onze professionele medewerkers “houten meubels op maat” laten maken. Heeft u een eigen ontwerp voor een tafel of zoekt u een ander meubelstuk of woondecoratie dat in de winkel niet is te vinden, vertel ons u ideeën en wij werken het graag voor u uit.

X
Indeco Design
0

Your Cart